Wat is de geschiedenis van Golfbad Oss?

1934: Gemeentelijke Bad- en Zweminrichting Macharenseweg

De Gemeente Oss creëert een zwemgelegenheid aan de Macharenseweg. De gemeente hoopt hiermee tegemoet te komen aan de mogelijkheid tot sportbeoefening en tevens het zedeloos gedrag tegen te gaan bij het baden in de Maas en ander open water. De dames- en herenafdeling worden dan ook strikt gescheiden.

1968: Buitenbad aan de Kortfoortstraat

Het Combibad “De Kortfoort” vindt zijn oorsprong. De zwemgelegenheid was gigantisch. Het 50m bad, de aparte springkuil, het 12m bad met borstdiep water, het ondiepe bad van 20m lang en een groot klaverblad voor de allerkleinsten. De bezoekers houden het bad aan de Macharenseweg een beetje in eer door de namen die het aan de verschillende baden geeft: “het jongens ondiep” en “het meisjes ondiep”.

Buitenbad De Kortfoort 1968

1969: Combibad De Kortfoort

Een combinatie van binnen- en buitenbad. De zwemverenigingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Na alle zwemlessen in het buitenbad, behoort het koukleumen tot het verleden. Op 12 september opent burgemeester Jansen het binnenbad.

Combibad De Kortfoort

1983: Golfbad Oss

De zandafgraving “De Geffense Plas” wordt een geduchte concurrent. De plas is gratis te bezoeken en neemt veel bezoekers weg bij het buitenbad. Het buitenbad gaat verdwijnen en er komt een nieuw overdekt recreatiebad waarin ook wedstrijden gezwommen kunnen worden. Een golfslagmachine zorgt voor kunstmatige golven, een uitzwemkanaal naar het buitengedeelte en een glijbaan zorgen voor de fun. Een relaxhoek met zonnebanken zorgt voor eeuwige zon in het bad. Een restaurant zorgt voor de inwendige mens. Er zijn volop gratis parkeerplaatsen. De naam wordt veranderd in “Golfbad Oss”.

Golfbad Oss Glijbaan 1983
Golfbad Oss Glijbaan 1983
Golfbad Oss 1983

1994: Heropening Golfbad

De glijbaan is zo in trek dat besloten wordt tot uitbreiding. Drie grote glijbanen met verschillende lengtes, gesitueerd in een toren, zorgen voor vernieuwde sensatie. Het kinderbad wordt aangepast, er komt een kinderhoek met speelgoed, autootjes en een videotheek. Het uitzwemkanaal wordt gesloten in verband met te hoge energiekosten. De relaxhoek wordt aangepast met een bubbelbad, een Turks stoombad en een dompelbad. De zonnebanken worden verplaatst naar de hal. Ook het restaurant ondergaat een metamorfose.

2002: Uitbreiding met Berenbad

Omdat peuters onze toekomstige bezoekers zijn, wordt er een, voor Europa uniek, plan ontwikkeld om deze doelgroep nu al binnen de deuren te krijgen en te houden. Het restaurant wordt verplaatst en op de vrijgekomen plek wordt het Berenbad gecreëerd. Een schitterende aankleding daagt kinderen uit hun fantasie te gebruiken bij het spel in het water. Glijbanen, trappetjes een doorzwemkanaal, een opklimbeer in combinatie met autootjes en ander speelgoed creëren een sfeer van ontdekking, plezier en ontwikkeling. Door de grote mate van veiligheid heeft een kind niet de mogelijkheid dit bad op eigen kracht te verlaten.

Verkeerstuin Golfbad
Berenbad Golfbad

2004: Verder verzelfstandiging

De organisatievorm wijzigt definitief: Stichting Golfbad Oss wordt opgericht. De belangen van de gebruikers worden behartigd door de Vereniging van Gebruikers van het Golfbad.

2007: 10 miljoenste bezoeker

Het Golfbad Oss is al lang de status van een gewoon zwembad voorbij. Vanuit het hele land komen bezoekers een dagje recreëren in het Golfbad in Oss. Op 12 juli 2007 bezoekt de 10.000.000ste bezoeker vanaf 1983 het Golfbad. Met het aantal jaarlijkse bezoekers van inmiddels meer dan 400.000 zet het Golfbad zich in de top 4 van Brabants best bezochte attracties.

Tien miljoenste bezoeker Golfbad Oss

2010: Wedstrijdaccommodatie

Om zwemverenigingen, maar ook het Golfbad zelf, meer ruimte te geven is een nieuwe wedstrijdaccommodatie gebouwd. Het verenigingsleven riep al lang om een echte zwemsportaccommodatie met bijbehorende faciliteiten.

Het gerealiseerde zwembad zelf is 25m lang, 15m breed, kent 6 zwembanen en voldoet aan de zwaarste eisen voor de wedstrijdsport. Een beweegbare bodem zorgt voor een multifunctioneel bad dat voor meer doelgroepen gebruikt kan worden. Een tribune over de gehele lengte van het bad in directe verbinding met het bad zorgt voor mogelijkheden tot aanmoediging en betrokkenheid. Ook zijn er andere voorzieningen getroffen zoals een eigen horeca-, trainings- en instructieruimte waardoor de accommodatie voldoet aan alle wensen en eisen van de gebruikers en eveneens kan worden gebruikt als opleidingscentrum binnen de zwemwereld.

Wedstrijdbad 2010
Wedstrijdbad 2010

Er is fors geïnvesteerd in energie-, water- en milieubesparende maatregelen. Het wedstrijdbad wordt van een nieuw filtersysteem voorzien dat het thans geloosde afvalwater deels voor hergebruik kan recyclen. Door het toepassen van dit systeem, kan ca. 70% van het afvalwater worden hergebruikt. Ook aan veiligheid is gedacht door te voorzien in een installatie waarmee uit keukenzout chloor kan worden gemaakt. Hierdoor is niet langer de gevaarlijke opslag en transport van chloor nodig.

De parkeerplaats wordt uitgebreid met ruim 100 plaatsen waardoor de parkeeroverlast in de buurt zal afnemen.

2013: Groot onderhoud, nieuwe glijbaan en aanpassing Berenbad

Voor het onderhoud is het zwembad 3 weken gesloten geweest en is er met man en macht gewerkt om alles in die periode uit te voeren. De verkeerstuin is omgetoverd tot een prachtig Berenstrand met heel veel bewoners.

Verkeerstuin 2013
Nieuwe Berenbad 2013

Het Golfbad is voorzien van een nieuwe coating en de gele glijbaan is vervangen door een prachtige geel/rode glijbaan met daglichtringen. Voor de echte waaghalzen is ook de groene glijbaan aangepast en op het hoogste punt voorzien van een transparant stuk.

Glijbaan Goflbad Oss 2013

2019: Gouden jubileum, het Golfbad bestaat 50 jaar

In september is het een hele week feest om het 50-jarig jubileum te vieren: alle recreatieve zwemmers krijgen 50% op een zwemkaartje en alle abonnementhouders worden na het zwemmen getrakteerd op koffie/thee met iets lekkers. Het zwembad is feestelijk versierd en de stemming zit er goed in bij zowel de bezoekers als het personeel!

Goflbad Oss 50 jaar!

2020: Bekendmaking verhuizing Golfbad Oss

Een nieuwe mijlpaal werd bereikt met de bekendmaking dat het Golfbad gaat verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Osseweg. Er is nog een lange weg te gaan voordat het nieuwe bad er is, maar het begin is gemaakt met deze bekendmaking!

Het Golfbad Oss, een zwembad om trots op te zijn!

Zwembad van de toekomst!

Contact Golfbad Oss

info@golfbad.nl

Telefoonnummer:
0412 - 64 75 75

Euterpelaan 1
5344 CA Oss
Routebeschrijving